Velohautelesse

Woonlasten en besparen hoe doe je dat?

Als je met vrienden samenwoont is het wel belangrijk dat er goed naar financiële zaken worden gekeken. Er zal een van jullie als penningmeester moeten fungeren, en het is verstandig om met twee mensen een huurcontract te ondertekenen. Het is belangrijk dat de huursom onder elkaar verdeeld gaat worden.

Huurtoeslag

Of jullie recht hebben op huurtoeslag is helemaal afhankelijk wat jullie samen verdienen en hoe hoog de huur is. Als je alleen zou wonen is de kans wat groter waarschijnlijk. Het is in ieder geval wel handig om even contact op te nemen met een adviseur of met de belastingdienst zelf. Misschien kunnen zij je hier en daar nog tips geven of kijken waar jullie recht op hebben.

Huurcommissie

Komen jullie niet in aanmerking voor een huurtoeslag en is de huur alsnog te hoog? Neem dan even contact op met de huurcommissie. Zij kunnen dan checken of het contract wel overeenkomt met de norm. Zij zullen dan bemiddelen met diegene waar je een huurcontract mee hebt.

Investering

Is jullie huis goed geïsoleerd? Zo niet, check en overleg met jullie verhuurder of het mogelijk is daar iets aan te doen. Dat bespaart je heel veel geld en energie kosten. Zelf kun je er ook voor zorgen om je huis goed te isoleren. Gebruik tocht strips bij je ramen en deuren. Hou je deuren dicht bij het verlaten van jullie woonkamer en slaapkamer. Gebruik maken van een tocht rol wil ook wel eens helpen. Doe gordijnen dicht om tocht te voorkomen en let op dat deze niet voor je verwarming hangt. Gebruik maken van radiator isolatie en zorg dat je per dag minstens een half uur de ruimte ventileert.

Tips om te veel gas en elektriciteit te voorkomen

Vaak minder lang douchen en gebruik maken van een douche kop die water bespaart. Zet je thermostaat s ’nachts laag op vijftien graden. Verwarm alleen op plaatsen waar je echt warmte nodig hebt. Maak gebruik van een slim meter hier kun je iedere dag kijken hoeveel je verbruikt. Zorg voor zuinige koelkasten, doe je was met een eco programma en maak gebruik van led lampjes in plaats van gloeilampen. Tv en radio en pc kun je het beste helemaal uitzetten om sluipverbruik te voorkomen als je naar bed gaat. Zo bestaat er ook minder kans op brandgevaar.

MEER TE WETEN KOMEN

Canvasschilderijen
klein budget
Huis vinden